GÜMÜŞTAŞ MADENCİLİK
Gümüştaş Madencilik’in temelleri 1982 yılında atıldı. Üretim ve ihracat payıyla bugün Türkiye’de özel sektör madenciliğinin öncüleri arasında yeralan Gümüştaş, ülkemizin önemli girişimcilerinden Necati Kurmel ile Aydın Doğan’ın yaptığı işbirliğiyle 2005 yılından itibaren bugünkü ortaklık yapısına kavuştu.
Türkiye'nin önemli baz metal ve değerli metal üreticisi Gümüştaş, Gümüşhane'deki kurşun - çinko yeraltı maden ve flotasyon tesisine ek olarak, 2007 yılında ülkemizin önemli maden sahalarından biri olan Niğde Bolkar altın - gümüş madenini bünyesine kattı. Ardından Niğde Tepeköy’de altın - gümüş zenginleştirme tesisi kurarak madencilik faaliyet alanını genişletti.
2011’de Niğde Bolkar altın - gümüş maden sahasına komşu olan Ekin Madencilik'e ait polimetalik yeraltı maden işletmesine %50 ortak olarak madencilik faaliyetlerini büyüttü. Niğde Bolkar’da yeraltı sülfit projesini de hayata geçiren Gümüştaş, Gümüşhane Kırkpavli ve Artvin Yusufeli'nde de arama faaliyetlerini sürdürüyor. Ayrıca ülkemizin farklı bölgelerinde bulunan potansiyel sahalarda da arama çalışmalarına devam ediyor.
Gümüştaş’ın Gümüşhane’de 2.400 ton/gün cevher işleme kapasiteli kurşun, çinko, bakır flotasyon tesisi bulunuyor. Ayrıca Niğde Tepeköy'de 400 ton/gün cevher işleme kapasiteli kurşun, çinko, pirit flotasyon tesisi ve 400 ton/gün cevher işleme kapasiteli altın, gümüş zenginleştirme tesisi bulunuyor.
Niğde Bolkar'da 2023 yılında devreye alınacak 840.000 ton/yıl cevher işleme kapasiteli yeni bir flotasyon tesisi yatırım kararı alan Gümüştaş; bu tesisi besleyecek 1 milyon ton tüvenan cevher üretimini derin yeraltı madenciliğiyle Bolkar Sülfit zonundan yapmayı hedefliyor.
Ağırlıklı olarak kalkınmada öncelikli bölgelere yatırım yapan Gümüştaş, bu bölgelerde 1000 den fazla madenciye istihdam sağlıyor. Gümüştaş, her geçen sene artan ihracatıyla, ülke ekonomisine önemli katkılarda bulunuyor. 2020 yılında madencilik sektörü ihracat sıralamasında 16. olan Gümüştaş, Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği’nde 3. ve Gümüşhane'de ilk sırada yeralıyor. Gümüştaş'ın ihracat faaliyetlerinde Belçika, Çin, Güney Kore, İspanya, Japonya, Meksika ve Namibya gibi ülkeler öne çıkıyor.
Hızla devreye aldığı projeler ve yeni yatırımlarıyla dikkat çeken Gümüştaş, modern teknolojileri kullanarak sürdürdüğü faaliyetlerinde, yerel ve küresel standartlarla uyumlu, insana ve çevreye saygılı, güvenli ve sürdürülebilir bir üretim ve yönetim anlayışı ortaya koyuyor. Gümüştaş’ın yetkin ekibi, madencilik ve tesis faaliyetlerinin yanı sıra, geniş cihaz envanterine sahip laboratuvarlarında, uluslararası standartlara uygun analiz ve Ar-Ge çalışmaları yürütüyor.
Şirket bünyesindeki laboratuvarlarda farklı metallere yönelik analizler ve mikroskobik incelemelerden, flotasyon, liç ve yoğunluk testlerine kadar uzanan kapsamlı çalışmalar yapılıyor. Gümüşhane’deki analiz laboratuvarı, 2019 yılı itibari ile 7 element üzerinden “TS EN ISO/IEC 17025” Deney ve Kalibrasyon Akreditasyonu’na sahip bulunuyor.
Kilometre Taşları
1982
Gümüştaş Madencilik’in temelleri atıldı.
2005
Gümüştaş Madencilik bugünkü ortaklık yapısına kavuştu.
2007
Niğde Bolkar’daki altın ve gümüş madeni faaliyete alındı.
2008
Gümüşhane Hazine Mağara’daki maden işletmesi üretim faaliyetlerine başladı.
2010
Niğde Bolkar Oksit maden işletmesi üretim faaliyetlerine başladı.
2011
Esen Madencilik’e ait altın ve gümüş maden işletmesine %50 ortak olundu.
2012
Niğde Tepeköy Zenginleştirme Tesisi devreye alındı.
2016
Gümüşhane Hazine Mağara Madeni’nin yıllık cevher üretim kapasitesi 500 bin tona ulaştı.
2017
Niğde Bolkar Sülfit Arama Projesi başlatıldı.
2019
Gümüşhane analiz laboratuvarı “TS EN ISO/IEC 17025" Deney ve Kalibrasyon Akreditasyonu aldı.
2020
Niğde Bolkar Sülfit kavramsal çalışması başlatıldı ve uluslararası JORC koduna uyumlu ilk kaynak raporu tamamlandı.
Gümüşhane Kırkpavli polimetalik sahasında uluslararası JORC koduna uyumlu ilk kaynak raporu tamamlandı.
Artvin Yusufeli’ndeki polimetalik maden sahası şirket bünyesine katıldı.
2021
NI43-101 ve JORC kodlarına uygun kaynak güncellemesini de içeren Bolkar Sülfit PFS çalışması başlatıldı.
Yıllık 840.000 ton kapasiteli yeni flotasyon tesisi için yatırım kararı alındı.
Gümüşhane Kırkpavli’de detaylı arama projesi başlatıldı.
Artvin Yusufeli’nde arama projesi başlatıldı.